Arbeta som fotograf, del 2

Det finns många olika sätt att arbeta som fotograf på, men som jag har skrivit innan handlar dessa inlägg främst om frilansarbete. När du har all utrustning/kontor etc. som krävs kan du köra igång, men innan du tar dig an jobb och marknadsför dig måste du också ha koll på vad det innebär att vara frilans.

Som frilans är du inte fast anställd. Du arbetar för dig själv och har troligtvis ett eget företag (OBS, dock behöver du inte ha ett eget företag. Du kan till exempel fakturera och få den hjälp du behöver via sajter som Frilansfinans). Det är viktigt att du läser på om hur det är att frilansa och vad du behöver göra innan du sätter igång. Du måste ju till exempel betala skatt, och satsar du på frilansyrket som heltidsjobb/långvarigt jobb måste du också tänka på semester och pension. Det finns mycket hjälp att få kring detta ämne runtom på webben.

Det är egentligen först nu, efter utrustning, lokaler, ekonomi och (eventuell) F-skatt som du verkligen kan sätta igång med det du ju vill göra – att fotografera mot ersättning. Fortsättning följer (vilka cliffhangers, va? 🙂 )

 

Frilansa som fotograf

(Visited 54 times, 1 visits today)